Od października bieżącego roku uczniowie klas I-III wraz z wychowawcami biorą udział w programie edukacyjnym “Zdrowo jem, więcej wiem” realizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. Głównym jego celem je wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Cały projekt został podzielony na trzy sezony – jesienny, zimowy i wiosenny. Właśnie rozpoczęła się realizacja sezonu jesiennego. Uczniowie klasy III zrealizowali pierwszy temat „Smacznie – zdrowo – kolorowo”.
Celem tej lekcji była:
- - nauka rozpoznawania warzyw i owoców, w tym badanie cech owoców i warzyw różnymi zmysłami (wzrok, dotyk, smak),
- - uświadomienie dzieciom, że warzywa i owoce mają dużą wartość odżywczą i ich obecność w codziennej diecie jest niezbędna,
- - zapoznanie dzieci z pięcioma grupami kolorystycznymi owoców i warzyw,
- - zapoznanie dzieci z wybranymi witaminami i wskazanie ich wpływu na organizm człowieka,
- - kształtowanie nawyku jedzenia owoców i warzyw przy każdym posiłku.
Do szkoły zostały przyniesione warzywa i owoce, z których powstała wspaniała wystawa. Dzieci podzieliły je na pięć grup kolorystycznych i dowiedziały się, jakie witaminy zawierają poszczególne warzywa i owoce. Dzieci planowały 5 posiłków w ciągu dnia, uwzględniając w nich owoce i warzywa z odpowiedniej grupy kolorystycznej.
Oprócz dobrej zabawy, zajęcia uświadomiły uczestnikom, że owoce i warzywa mają dużą wartość odżywczą, a ich obecność w codziennej diecie jest niezbędna.
W ramach projektu: „Zdrowo jem, więcej wiem” uczniowie klasy I uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych: „ Każdy uczeń chce zostać Siłaczkiem” oraz „ Smacznie-zdrowo – kolorowo”. Za pomocą zmysłów określały kształt , kolor i smak prezentowanych przez siebie warzyw i owoców. Na zajęciach poznały wpływ witamin na zdrowie człowieka. W czasie zajęć uczniowie poznali również sposoby konserwowania warzyw i owoców i spożywania ich w okresie zimowym. Uczniowie klasy I poprzez ruch fizyczny uczyli się panowania nad własnym ciałem oraz doskonalili umiejętność współpracy w grupie. Na koniec zajęć wszyscy uczniowie biorący udział w lekcji otrzymali pamiątkowe dyplomy. Uczniowie zorganizowali wystawę warzyw i owoców, o których należy pamiętać w codziennych posiłkach. W klasie I odbyły się także zajęcia pod hasłem” Zdrowe śniadanko” ,na których uczniowie przygotowywali kanapki z przyniesionych warzyw. W pierwszym konkursie: „Zagadki owocowo-warzywne” pierwszaki opracowały swoje plastyczne propozycje na okładkę pod tytułem” Klasowa Księga Zagadek Owocowo-Warzywnych.” Jedna z nich została wybrana w drodze konkursu przez uczniów klasy I. Każdy uczeń ułożył zagadki o owocach i warzywach i zaprezentował swoje rymowanki na zajęciach edukacyjnych. Wszystkie zagadki złożyły się na” Klasową Księgę Zagadek Owocowo- Warzywnych. W drugim konkursie uczniowie wykonali Ordery Miłośnika Sportu. Były one wykonane starannie i z pomysłem.
Przebieg projektu ilustrują zdjęcia.